top of page

Covid- en griepvaccinatie - najaar 2023

Sommige mensen lopen meer risico om door griep of covid-19 zwaar ziek te worden, in het ziekenhuis te belanden of zelfs te overlijden. Om zich daartegen te beschermen, laten ze zich best vaccineren.


WIE?

Griep- en covid vaccinatie is aanbevolen voor:

  • personen van 65 jaar en ouder

  • personen die langdurig verblijven in een zorgvoorziening, bijvoorbeeld in een woonzorgcentrum

  • personen met bepaalde onderliggende gezondheidsproblemen (long-, lever-, hart-, hersenaandoeningen, diabetes type 1 en 2)

  • alle personen met immuunstoornissen en hun gezinsleden

  • zwangere vrouwen

  • personen met obesitas (BMI > 40)

  • alle personen die in de zorgsector werken, in en buiten zorginstellingen

Ook andere personen, buiten deze doelgroep, kunnen zich laten vaccineren indien ze dit wensen.


De vaccinaties zijn niet verplicht, maar bieden bescherming tegen een ernstig ziekteverloop. Ook na het doormaken van een covid- of griepinfectie is vaccinatie nog aangewezen om je immuunsysteem een boost te geven.


Na vaccinatie kan je wel nog besmet raken, maar de kans dat je ernstig ziek wordt vermindert aanzienlijk.


WAAR?

Voor het covidvaccin kan je bij je apotheker terecht. Omwille van praktische en organisatorische redenen zet dr. Sanne Boonen zelf geen covidvaccin.


Griepvaccinatie gebeurde tot nog toe door de huisarts, maar er wordt aan een voorstel gewerkt om ook griepvaccinatie mogelijk te maken bij de apotheker.


Neem contact op met uw apotheker om een afspraak voor vaccinatie te vragen.


Let op: niet elke apotheker is gekwalificeerd om te vaccineren. Zoek hier op basis van uw adres, postcode of woonplaats welke apothekers in uw buurt vaccins kunnen toedienen (vink de optie "COVID-vaccinatie" aan).


WANNEER?

Covid- en griepvaccins beschermen goed tegen ernstig ziek worden, maar de bescherming vermindert na een aantal maanden. Daarom kun je je het best opnieuw laten vaccineren in de herfst:

  • We verwachten een toename van covid besmettingen midden of eind oktober. Covid-vaccinatie gebeurt daarom best voor eind oktober.

  • Griep doet meestal aan het eind van het jaar of aan het begin van het volgende jaar de ronde. Griepvaccinatie kan vanaf midden oktober (zodra de griepvaccins beschikbaar zijn), maar ook nog later.

PRAKTISCH

Vanaf 14 dagen na je covidvaccinatie kan je je griepvaccin ook door dr. Sanne Boonen laten zetten, tijdens een gewone consultatie. Voor het covidvaccin is dit niet mogelijk. Je krijgt je griepvaccin dan mee bij de apotheker en brengt het mee naar de consultatie. Behoor je tot de risicogroep dan heb je hiervoor geen voorschrift nodig.


Meer informatie?
Comments


bottom of page