top of page
Perinatale kinesitherapie.png

Perinatale kinesitherapie

Zowel tijdens de zwangerschap (prenataal) als na de bevalling (postnataal) ondergaat het lichaam heel wat veranderingen. Zwangere vrouwen kunnen dan ook last hebben van rug- en bekkenklachten, urineverlies en andere klachten. Als zwangere vrouw heb je recht op 9 kinesitherapiesessies die je kan gebruiken voor of na je bevalling. Dit is steeds op voorschrift van je gynaecoloog of huisarts. Neem voor de exacte voorwaarden van de terugbetaling een kijkje op de website van je ziekenfonds.

Prenatale Kinesitherapie

Vanaf 32 weken kunnen prenatale sessies gestart worden. Hierbij wordt de zwangere vrouw optimaal voorbereid op de bevalling en worden eventuele klachten behandeld.

  • Bewustwording en uitleg anatomie bekkenbodem

  • Voorbereiding op arbeid en bevalling: ademhalingsoefeningen, arbeidshoudingen, correcte perstechniek, ontspanning en eventueel massage door partner

  • Behandeling van klachten: bekkeninstabiliteit, pijn, rugklachten, incontinentie, constipatie

Postnatale kinesitherapie

Vanaf 4 tot 6 weken na de bevalling kan postnatale kinesitherapie opgestart worden. Deze sessies zijn gericht op het verstevigen van de bekkenbodemspieren, buik- en bilspieren en het voorkomen of behandelen van klachten.

  • Uitleg anatomie bekkenbodem en bekkenbodemreëducatie

  • Versterken van abdomino-pelvische gordel, houdingscorrectie en opbouw core-stability

  • Behandelen van postnatale klachten zoals urineverlies, faecale problemen, seksuele problemen en bekkenpijn

bottom of page