top of page
Dry Needling

Dryneedling

Een grote toegevoegde waarde aan de manuele therapie is de Dryneedling of Myofasciale Therapie. Dry needling of myofasciale therapie is geen acupunctuur. Er wordt geen gebruik gemaakt van een energetisch kader en/of lichaamsmeridianen.

Als gevolg van herhaaldelijke overbelasting, trauma’s, … kunnen er strengen of spierknopen (triggerpoints) ontwikkelen in de spieren. Deze triggerpoints kunnen op zich ook pijnpatronen met zich meebrengen.

Een therapeut kijkt tijdens het onderzoek en de behandeling naar signalen van deze triggerpoints. Tijdens de behandeling wordt gebruik gemaakt van dunne naaldjes om een zogenaamde “release” van de triggerpoints te verkrijgen. In eerste instantie ontstaat een reflexmatige verkramping van de spier; dit wordt een Local Twitch respons genoemd, die door de patiënt wordt waargenomen en soms wat gevoelig en/of pijnlijk kan zijn.

Een dunne naald wordt zacht ingebracht in het spierweefsel.

De bedoeling is dat de spier naderhand loslaat. Dat kan direct zijn (de patiënt voelt dan onmiddellijk een soort “losheid”), maar kan ook pas later – na een initiële stijfheid – optreden. Meer ontspanning in de spier betekent dat de doorbloeding kan toenemen en herstel kan optreden. Het uiteindelijke doel van Dry needling is dat de spier zich geleidelijk herstelt en dat de pijn afneemt en de spier en gewrichtsfunctie toeneemt.

bottom of page